Teekkarireserviläiset - TERES ry
Web-sivut 23.9.2017 asti, uudet sivut osoitteessa http://teres.fi/

Jäistäpelastautumisharjoitus 2010

Tiistaina 9.2.2010

Parin vuoden tauon jälkeen järjestettiin taas suosittu Heikkojen jäiden jotos. Tapahtuman tavoitteena on sivistää jäsenistöä jäätyneillä vesistöillä liikkumiseen sekä tarvittaessa pelastautumiseen. Tapahtuma järjestettiin kahdessa osassa, ensin kalvosulkeiset, sitten käytännönharjoittelu.

Teoriaosuudesta vastasi jäillä kovia kokenut Marcus Nybergh. Luennolla käytiin läpi mm. jäälaadut, avanto tyypit ja niiden sijainnit, sekä paljon muuta. Monille asia sisältö oli pääosin kertausta, mutta jokaiselle löytyi jotain uuttakin tietoa. Eräs paljon keskustelua aiheuttanut aihe oli tuuliavannot, eli avannot joita tuuli synnyttää ja joiden syntypaikat vaihtelevat vuodesta toiseen.

Käytännön osuus suoritettiin Karhusaaren sillan alla pelastautumispuvuissa. Ensin käytiin läpi kaikki välineet, kuten heittoliina, jääkeppi, naskalit sekä sukset. Jääkeppi on erinomainen henkivakuutus väillä liikkujalle. Kaksi iskua samaan kohtaan kertoo paljon jään kantokyvystä. Jos jää ei kestä kuin yhden iskun, on syytä harkita reitti uudelleen. Suksien kantokyky jäillä on hämmentävä. Jo täysin mitätön jääkerros kantaa miehen suksilla. Allekirjoittanut sai myös kokea miten harmittavaa on jos suksi irtoaa avannossa ja karkaa jään alle.

Kun koulutus oli vedetty loppuun, saivat kaikki kokeilla jää kestokykyä omalla, sekä muiden, kustannuksella. Erityisesti suosiota sai loikat jäältä toiselle sekä jään rikkominen kaverin ympäriltä.

Kun viimeiseltäkin oli pelastautumispuku riisuttu pois, oli selvää ettei koulutus ollut kuivaa, saatikka jättänyt ketään kylmäksi. Paitsi sen yhden, joka uhrautui jäihin ilman kuivapukua :-)

Joonas Hakkila
Teekkarireserviläiset - TERES ry.
Puheenjohtaja
©Teekkarireserviläiset 2017 http://teres.fi/