Teekkarireserviläiset - TERES ry
Web-sivut 23.9.2017 asti, uudet sivut osoitteessa http://teres.fi/

Opiskelijain Reserviupseeripiirin partiotaitokisa, Sodankylä 17.-19.3.2006

[KUVIA]

TERESin jäsenistä koottu partio edusti ARU:a Opiskelijain Reserviupseeripiirin (ORUP) partiotaitokisassa, joka järjestettiin Sodankylässä 17.-19.3.2006. Kilpailun järjestäjänä toimi Lapin Opiskelevat Reserviläiset (LORU).

Partion kokoonpano
  • Jarno Hattula
  • Elisa Kotamäki
  • Jarno Vanhatalo

Kilpailemassa oli kaikkiaan yhdeksän partiota ja ARUn partio sijoittui lopulta viidenneksi. Kärkisijat jakautuivat seuraavasti:

  1. PAM 2
  2. PAM 1
  3. JARU 2

Kilpailu koostui neljästä tehtävärastista. Ensimmäisellä rastilla partion piti sytyttää nuotio, sulattaa lumesta pakillinen vettä ja saada se kiehumaan. Nopeus ratkaisi sijoitukset. Käytettävissä oli ainoastaan pakki, puukko ja askillinen tulitikkuja. Polttopuut oli kerättävä luonnosta, joten ne olivat yleisesti ottaen märkiä. Sytytysvaikeuksista johtuen, ARU jäi tällä rastilla sijalle 7.

Toinen rasti käsitteli etäisyyden arviointia. Etäisyydet kolmeen annettuun maaliin arvioitiin tunturin laelta, ja arviointia vaikeutti paitsi pitkät etäisyydet ja suuret korkeuserot, myös voimakas lumipyry, joka peitti ajoittain näkyvyyden ja oli jäätävä vasten kasvoja. Maalien etäisyydet olivat luokkaa 1380 m, 8000 m ja 27250 m. Partiomme sijoittui tällä rastilla kolmanneksi, mutta parempaankin sijaan olisi ollut edellytykset, mikäli Jarnot vain olisivat uskoneet Elisan varsin tarkkoja arvioita.

Partiot kävivät myös päivän mittaan kukin vuorollaan tietovisa-tyyppisellä rastilla, jolla piti tunnistaa lämpökameran harhauttamiseksi kyhätty rakennelma, kuvissa esiintyvien sotilaiden kansalaisuudet sekä tarkat mallitiedot kahdesta kuvissa esitetyistä telakuorma-autoista. Lisäksi kuulusteltiin taulukkotietoa viiman vaikutuksesta pakkasen purevuuteen sekä tietynpaksuisen jään kantavuutta. Tällä rastilla jäimme kuudenneksi.

Viimeinen ja ratkaiseva rasti oli pikataival hiihtäen. Matkaa oli n. 17 kilometriä, jota edelsi suunnilleen yhtä pitkä siirtyminen lähtöpaikalle hiihtäen/hiihtohinauksessa. Tällä rastilla tulimme komeasti kolmanneksi, vaikka lepäilimme siirtymisen aikana vain n. 300m matkan hiihtohinauksessa.

Vaikka tehtävärasteja oli vähän, kisa tarjosi osannottajilleen paljon elämyksiä arktisissa oloissa. Niistä lisää kuvagalleriassa.

Jarno Hattula
©Teekkarireserviläiset 2017 http://teres.fi/